Copyright ©2009 - 2010 VandVin.ro
b. Otetirea vinului este provocata de cateva specii de bacterii acetice. In contact cu aerul, aceste bacterii formeaza la suprafata vinului o pelicula (pielita) continua, subtire, de culoare cenusie, care, cu timpul se ingroasa, se destrama si cade treptat la fundul vasului, formad asa numitul "cos de otet".
Bacteriile otetirii ataca, de obicei
vinurile slab alcoolice (sub 10°) si cu aciditate mica. Ele se dezvolta intens la temperaturi de peste 15 °C si oxideaza alcoolul din vin, pe care il transforma in acid acetic si dioxid de carbon. Dupa disparitia totala a alcoolului bacteriile otetirii pot descompune acidul acetic in apa si dioxidul de carbon.
Prevenirea otetirii se asigura prin masuri de vinificatie rationala: alegerea strugurilor alterati, limpezirea musturilor inainte de fermentare, respectarea igienei vaselor si aparaturii pe timpul prepararii si pastrarii vinului, corecta sulfitare a vinurilor si pastrarea lor in vase complet pline.
Tratarea vinurilor otetite. La un inceput de otetire (1-1,2 g aciditate volatila la litru), vinul se trage in vase bine sulfitate. Prin acest tratament vinul poate fi pastrat numai timp de cateva saptamani, dupa care poate fi pus imediat in consum. Trebuie stiut ca SO2 nu poate opri dezvoltarea bolii un timp prea indelungat decat daca este adaugat in doze mari; procedeul nu este insa recomandabil, deoarece, la aceste doze mari, dioxidul de sulf imprima vinului un gust neplacut.
Un mijloc sigur de tratare a vinului otetit consta in pasteurizarea lui (incalzirea la 65-70°). In acest caz, bacteriile sunt distruse, evolutia este oprita, iar vinul poate fi pastrat in vase sanatoase si mentinute pline.
Daca aciditatea volatila a vinului a a crescut la 1,5 g/l, pentru moderarea gustului si mirosului de otet se recomanda refermentarea vinurilor pe tescovina proaspata, rezultata de la struguri de soiuri albe de vita altoita. Pentru a favoriza inceperea fermentatiei, se adauga o cantitate de must proaspat reprezentand 10-20% din volumul vinului si o maia de drojdii selectionate in plina activitate. Prin refermentare, gustul de otet este absorbit de catre drojdii, iar vinul se insanatoseste. Dupa terminarea fermentatiei, vinul trebuie limpezit si pus cat mai grabnic in consum, deoarece boala poate progresa din nou.
Daca otetirea este prea avansata (aciditate volatila peste 1,6g/l), vinul trebuie trimis la fabrica de otet.
Din categoria bolilor anaerobe (produse de microoorganisme ce se pot inmulti si dezvolta in medii practic lipsite de oxigen), fac parte balosirea vinurilor, manitarea si bosirea, fermentatia propionica si amareala.
c. Balosirea vinurilor este o bola a vinurilor albe noi, cu resturi de zaharuri nefermentate, sarace in alcool, aciditate si extract, dar bogate in substante proteice.
Bolile vinului
Keywords:
vinuri vand vin Babeasca Neagra vinuri vand vin Burgund mare vinuri vand vin Busuioaca de Bohotin vinuri vand vin Cabernet vinuri vand vin Sauvignon vinuri vand vin Cadarca de Minis Columna vinuri vand vin Feteasca Neagra vinuri vand vin Merlot Negru de Dragasani vinuri vand vin Oporto vinuri vand vin Pinot Noir vinuri vand vin Lacrima lui Ovidiu vinuri vand vin Tamâioasa de Pietroasa Zweigelt
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo