Copyright ©2009 - 2010 VandVin.ro
Metoda “champenoise” este metoda traditionala, unica, de producere a adevaratei sampanii. Ea este autorizata numai în Franta unde se cer a fi îndeplinite 3 cerinte principale: vinul se obtine din soiurile de struguri Chardonnay, Pinot Meunier si Pinot Gris; strugurii provin numai din regiunea Champagne din Franta; a doua fermentare a vinului are loc în sticle dupa o tehnologie specifica cunoscuta sub denumirea de metoda “Champenoise“.
In celelalte tari în care se produc vinuri spumante de tipul “sampaniei”, tehnologia este asemanatoare, dar strugurii din care se obtine vinul pentru producerea sampaniei nu sunt aceiasi si nu provin din regiunea Champagne.
Inventarea sampaniei este atribuita abatelui Perignon, care pe la sfârsitul secolului al XVll-lea a observat ca vinurile dulci trase la sticle îsi continua fermentatia si se impregneaza în mod natural cu bioxid de carbon.
Alte metode: Procedeul Charmant, transfer si impregnare cu bioxid de carbon
Procedeul Charmant sau cuva închisa. Aceasta metoda consta în faptul ca a doua fermentare a vinului, dupa adaugarea licorii de tiraj se face în cuve mari, nu în sticle. Dupa aceasta, vinul este racit, filtrat si transvasat sub presiune într-o alta cuva, apoi se adauga licoarea de expeditie si se îmbuteliaza.
Transfer: Procedeul este identic cu cel de la metoda champenoise pâna în momentul degorjarii, dupa care vinul este transferat în cuve presurizate, se filtreaza pentru a scoate depunerile, apoi se trage la sticle.
Injectare cu bioxid de carbon: Prin aceasta metoda se obtin vinurile spumoase din vinurile pregatite în acest scop saturate cu bioxid de carbon.
Lucrari de stabilizare si conditionare a vinului pentru obtinerea de partizi omogene care vor fi trase la sticle:
TIRAJUL
- pregatirea amestecului de tiraj: vinul + licoarea de tiraj + maiaua
de drojdie + limpezitori
- pregatirea sticlelor si a dopurilor, tragerea amestecului de tiraj la sticle si agrafarea acestora.
A DOUA FERMENTATIE
- stivuirea sticlelor pentru fermentare în pivnite sau hrube -
- sticlele se aseaza în pozitie orizontala, unele peste altele pentru fermentare. Acum se formeaza bioxidul de carbon care se impregneaza în vin si acesta devine spumant.
Tehnici de vinificatie pentru vinurile spumante
Tags:
pastrarea vinului  vandvin  vand vin bolile vinului tratarea vinului otetirea vinului vandvin.ro balosirea vinului pregatirea vinului taierea mustului fermentatia vinului must taiat tratarea vinului otetit mustul de struguri cum se pastreaza vinul pastrarea vinului in sticle vinarie bucuresti podgorii defectele vinului fermentarea mustului floarea vinului struguri aligote struguri cabernet tratarea vinurilor tehnici de vinificatie tragerea vinului depozit vinuri bucuresti struguri vin tratarea vinului cu dioxid de sulf vin panciu vinarie prevenirea otetirii vinului vin de hruba vinificatie fermentarea vinului podgoria moldovei polenizarea artificiala vin jaristea vin varsat aligote metode de vinificatie vinificatia in romania
1. Patronatul National al Viei si Vinului
www.pnvv.ro
2. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
3. Ministerul Agriculturi
www.madr.ro
4. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci
www.osim.ro
5. Institutul National de Statistica
www.insse.ro
6. Guvern
www.guv.ro
7. Ministerul Afacerilor Externe
www.mae.ro
8. Presedintie
www.presidency.ro
9. Senat
www.senat.ro
10. Camera Deputatilor
www.cdep.ro
Promo
Link-uri utile:
Promo